Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αναβίωση των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από την ΕΘΝΟΑ στο Παναθηναϊκό Στάδιο..


Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όταν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες από όλη την χώρα παρακολούθησαν το 2ο Πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» με τίτλο :«1οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες… Αθήνα 6 Απριλίου 1896» που συνδιοργάνωσε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.) με την Περιφέρεια Αττικής, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ.

 Στόχος του προγράμματος είναι η διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας σε όλη την επικράτεια και η ενημέρωση των μαθητών της ιστορίας των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, εφαρμόζοντας μια εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας τις τέχνες - την υποκριτική ,το χορό και την ζωγραφική .
Οι στιγμές ήταν μοναδικές καθώς η εκπαιδευτική κοινότητα ανταποκρίθηκε με τεράστια θέρμη στο κάλεσμα της ΕΘΝ.Ο.Α. και του Προέδρου της Ισίδωρου Κούβελου. Οι μαθητές έφτασαν το πρωί της Παρασκευής 6 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανήμερα της επετείου της έναρξης των 1ων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους και μπήκαν οργανωμένα στο μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο με σημαίες και πανό προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο μηνύματα υπέρ του αθλητισμού και του ολυμπισμού τα οποία είχαν ετοιμάσει από ανακυκλώσιμο υλικό.
Τους χιλιάδες μαθητές υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. κ. Ισίδωρος Κούβελος, με τα εξής λόγια: «Σήμερα γιορτάζουμε ένα ιστορικό γεγονός. Σαν σήμερα το 1896 σε αυτό το μαρμάρινο στάδιο, ξεκίνησαν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως τους οραματίστηκε ο αναβιωτής τους Πιερ ντε Κουμπερτέν. Είναι μια μέρα σημαντική για την Ελλάδα και ολόκληρη την ανθρωπότητα, γιατί μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναβίωσε και ο Ολυμπισμός και οι αξίες του, οι οποίες κινούνται γύρω από τους δύο βασικούς άξονες: Του «ευ αγωνίζεσθαι» και της ευγενούς άμιλλας». Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία σχεδίασε το σημερινό πρόγραμμα αποκλειστικά για εσάς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της χώρας. Μέσα από μια εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης, την υποκριτική, τον χορό και την ζωγραφική θα προσπαθήσουμε να σας φέρουμε πιο κοντά στην σημασία της σημερινής επετείου με σκοπό να βάλουμε στις καρδιές σας, όλα τα μηνύματα που περιέχονται στην έννοια του Ολυμπισμού και αποτελούν πυξίδα σωστής συμπεριφοράς και μοναδικό τρόπο ζωής. Μόνο μέσα από την διάδοση των Ολυμπιακών αξιών στα παιδιά, αγαπητοί δάσκαλοι και καθηγητές, θα παραδώσουμε στην κοινωνία μας τον σωστό και ενάρετο πολίτη που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ανθρωπότητα. Με την ίδια θέρμη που ανταποκριθήκατε αγαπητά παιδιά στο σημερινό κάλεσμα, σας προσκαλούμε στις 17 Μαΐου να γεμίσετε το Στάδιο αυτό, όταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα παραδώσει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Λονδίνου, για να ξεκινήσει το ταξίδι της για την Αγγλία και να υπενθυμίσουμε σε όλο τον κόσμο, τι έχει προσφέρει η πατρίδα μας στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών και τον πολιτισμό».
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου: «Η σημερινή αναβίωση των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που πραγματοποιείται από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, μας δείχνει το δρόμο για το πως μπορούμε να πετύχουμε τα ακατόρθωτα, τόσο σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, όπως ήταν η επιτυχής και λαμπρή διοργάνωση των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και σε ατομικό επίπεδο, όπως ήταν η «εθνική νίκη» του Σπύρου Λούη, ενός άγνωστου αγρότη από το Μαρούσι, που ενθουσίασε περισσότερο από οτιδήποτε, τα δύο τρίτα των κατοίκων της Αθήνας, που βρέθηκαν σε αυτό εδώ το στάδιο».
Το «παρών» στο Παναθηναϊκό Στάδιο έδωσε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος. «Πριν από 116 χρόνια, σε αυτό εδώ το Στάδιο έγιναν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η χώρα μας ήταν φτωχή και τότε αλλά έδωσε στον κόσμο όλο αυτό που λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες. Και αυτό να θυμάστε πάντα. Να ξέρετε ότι από εδώ θα ξεκινήσει και η Φλόγα για να πάει στο Λονδίνο όπου οι Έλληνες αθλητές τον Ιούλιο, θα αγωνιστούν και θα φέρουν μετάλλια για την πατρίδα μας. Και θα έρθουμε ξανά όλοι εδώ να τους υποδεχθούμε και να τους χειροκροτήσουμε. Εσείς θέλω σήμερα να αγαπήσετε αυτό που θα δείτε, να καταλάβετε ότι ο αθλητισμός σας δίνει τα εφόδια για τη ζωή σας, σας δίνει υγεία, σας μαθαίνει να σέβεστε τον αντίπαλό σας, σας μαθαίνει να προσπαθείτε και όλα αυτά τα εφόδια θα τα έχετε σε όλη σας τη ζωή.»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εμπνεύστηκε και οργάνωσε η Διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α. κα Ιλεάνα Κλοκώνη ξεκίνησε με την παράσταση της αναβίωσης των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Νεφέλη Μαϊστράλη και χορογράφο την Άρτεμις Ιγνατίου. Τη μουσική συνέθεσε ο Φίλιππας Τσαλαχούρης. Μετείχαν 40 χορεύτριες και ηθοποιοί ενώ τον ρόλο του νικητή στον πρώτο μαραθώνιο δρόμο, του Σπύρου Λούη, υποδύθηκε ο ηθοποιός Κώστας Πιπερίδης. Τα κείμενα έγραψαν η Δ/ντρια της ΕΘΝ.Ο.Α. και ο καθηγητής Βασίλης Καϊμακάμης.
Στο δεύτερο μέρος έγινε η εκμάθηση ενός μικρού μέρους της χορογραφίας «Big Dance», που είναι τμήμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του «Λονδίνο 2012» και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την χορογράφο Αντιγόνη Γύρα ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμμετείχαν 10χορευτές από το χοροθέαμα «Κινητήρας» και οι 6 ολυμπιονίκες που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Σίδνεϊ, στην ρυθμική γυμναστική με την ομάδα του ανσάμπλ (Αϊνδηλή, Καρυάμη, Χριστοδούλου, Γεωργάτου, Πολλάτου και Πανταζή) οι οποίες στο τέλος αποχαιρέτισαν τους μικρούς μαθητές χορεύοντας , όπως τότε το 2000 πριν ανέβουν στο βάθρο, τα «Παιδιά του Πειραιά»!
Στο τρίτο μέρος του προγράμματος οι μαθητές έλαβαν μέρος στο γύρο του σταδίου και αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκφρασης για ζωγραφική με θέμα : «Ολυμπιακή Εκεχειρία»,υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΘΝ.Ο.Α. ευχαριστούν ιδιαίτερα για την υποστήριξή τους : την ΟΠΑΠ Α.Ε., τηνNestle, την Oriflame και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για την παροχή ασθενοφόρου και ιατρικής –νοσηλευτικής κάλυψης. 



hoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου