Σε μια σειρά αργυρών στατήρων, νομισμάτων των πόλεων της Μικράς Ασίας, Ασπένδου και Σέλγης απεικονίζονται σκηνές πάλης.
Ο στατήρας ήταν αρχαία ελληνική νομισματική μονάδα και μονάδα βάρους. Οι πρώτοι στατήρες χρονολογούνται τον 8ο π.Χ. αιώνα, όταν διάφορες πόλεις άρχισαν να έρχονται σε εμπορικές συναλλαγές με τους Φοίνικες. Ήταν αργυροί ή χρυσοί, με βάρος που ποίκιλε από τόπο σε τόπο. Για να τους ξεχωρίζουν, τους έδιναν το όνομα της πόλης που τους εξέδιδε.H Άσπενδος ήταν μια αρχαία πόλη της Παμφυλίας περιοχής στα νοτιοανατολικά παράλια της Μικράς Ασίας η οποία βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Ευρυμέδοντα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ιδρύθηκε από Αργείους αποίκους οι οποίοι, υπό την ηγεσία του ήρωα Μόψου, ήρθαν στην Παμφυλία μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Το 546 π.Χ. πέρασε στηνπερσική κυριαρχία. Το 467 π.Χ. ο πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής Κίμωνας, με στόλο από 200 πλοία, κατέστρεψε το περσικό ναυτικό στις εκβολές του ποταμού Ευρυμέδοντα σε μια αιφνιδιαστική επίθεση. Η πόλη στη συνέχεια έγινε μέλος της συμμαχίας της Δήλου ουσιαστικά Αθηναϊκή. Οι Πέρσες κατέλαβαν την πόλη και πάλι το 411 π.Χ. και τη χρησιμοποιούσαν ως βάση. Ο Μέγας Αλέξανδρος την ανακατέλαβε το 333 π.Χ. και μια μακεδονική φάλαγγα παρέμεινε στην πόλη ενώ 100 χρυσά τάλαντα καθώς και 4.000 άλογα θα έπρεπε να δίδονται ετησίως σαν φόρος. Κατά τη διάρκεια των πολέμων που ακολούθησαν το θάνατο του Αλεξάνδρου, η πόλη πέρασε διαδοχικά υπό τον έλεγχο τωνΠτολεμαίων και των Σελευκιδών, αργότερα πέρασε υπό την ηγεμονία της Περγάμου, στην οποία παρέμεινε μέχρι 133 π.Χ. Το 79 π.Χ. την λεηλάτησε ο Ρωμαίος, Γάιος Βέρρος.
Η πόλη όπως και οι περισσότερες από τις άλλες πόλεις της Παμφυλίας, έφτασε στην ακμή της κατά το δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ. Τα περισσότερα από τα μνημειώδη αρχιτεκτονήματα, ακόμα ορατά σήμερα είναι από αυτή τη χρυσή εποχή. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο της είναι το θέατρο της που είναι το πιο καλοδιατηρημένο σε όλη τη Μικρά Ασία. Έγινε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου (161-180 μ.Χ.) από τον αρχιτέκτοναΖήνωνα.
Ήταν μία από τις πρώτες πόλεις στην περιοχή που έκοψε νομίσματα με το όνομά της που στην τοπική γλώσσα αναφέρεται ως Εστβεδίις. Το ευρύ φάσμα νομισμάτων από τον 5ο π.Χ. αιώνα και μετά πιστοποιούν τον πλούτο της.
Νομίσματα με απεικόνιση πάλης ανάμεσα στις άλλες πόλεις έκοψε και η Σέλγη της Πισιδίας που βρίσκεται τις παρυφές της οροσειράς του Ταύρου.
Οι παραστάσεις με πάλη σε διάφορα νομίσματα δείχνουν πόσο σημαντικό και πόσο διαδεδομένο ήταν αυτό το άθλημα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.
palema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου