Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Τα ''άγνωστα'' Φιλιππινέζικα μικτά πολεμικά συστήματα..

ΑΡΝΙΣ - ΕΣΚΡΙΜΑ - ΚΑΛΙ  (ARNIS - ESKRIMA - ΚΑLI)
 Η τεκμηριωμένη ιστορία για τις φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες είναι αρκετά ασαφής. Ένα από τα λίγα πράγματα που είναι γνωστά είναι ότι το Κάλι είναι η παλαιότερη τέχνη και το Άρνις/ Εσκρίμα είναι μεταγενέστερο, καθώς και ότι, σχεδόν από καταβολής των πολιτισμών της, η περιοχή είναι γνωστή για τις τεχνοτροπίες μάχης με τη χρήση μαχαιριών –ακόμα και η ονομασία «εσκρίμα» προέρχεται από
το ισπανικό «εσγκρίμα», που σημαίνει «ξιφασκία». Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που υπάρχουν μάλλον στοιχειοθετούν την υπόθεση ότι πρόκειται για τέχνες που προέκυψαν από την αλληλεπίδραση μεταξύ τοπικών μαχητικών συστημάτων και μεθόδων που έφεραν οι Ισπανοί όταν κατέκτησαν τις Φιλιππίνες, από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα. Σήμερα, τα Άρνις/Εσκρίμα έχουν εξελιχθεί και σε μαχητικό άθλημα, αν και κατά βάση διδάσκονται ως παραδοσιακή τέχνη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή δασκάλους του Κάλι είναι ο Νταν Ινοσάντο, ο οποίος σχετίστηκε με τον κινηματογραφικό αστέρα Μπρους Λι.
Η κινησιολογία των φιλιππινέζικων πολεμικών τεχνών θυμίζει, από πλευράς στάσεων και βημάτων, αρκετά τις κινέζικες, με τη διαφορά ότι στις πρώτες καθορίζεται πολύ από τη χρήση των όπλων, ιδιαίτερα των ραβδιών ρατάν (είδος συμπαγούς καλαμιού). Οι τεχνικές τους περιλαμβάνουν άμυνες, παγιδεύσεις και αφοπλισμούς, άλλοτε σε ευθείες κινήσεις και άλλοτε σε κυκλικές και σχεδόν πάντοτε σε πολύ γρήγορες συνέχειες (αφοπλισμός και αντεπίθεση). Αναλόγως το σύστημα η εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει μονά ή διπλά ραβδιά, μονά ή διπλά μαχαίρια κ.α.
Είναι σίγουρο ότι τα Κάλι/ Άρνις/Εσκρίμα θα φανούν πολύ ελκυστικά σε όσους ενδιαφέρονται για ένα ένοπλο σύστημα μάχης, το οποίο να είναι πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα (κάτι το οποίο δεν μπορούν να υποστηρίξουν όσοι ασκούνται π.χ. στα παραδοσιακά κινέζικα ή ιαπωνικά όπλα) ή για ένα σύστημα αντιμετώπισης ανθρώπων οπλισμένων με τα όπλα αυτά. Οι τακτικές τους είναι ρεαλιστικές και άμεσες, μπορούν να ασκηθούν σε αυτές σχεδόν όλοι και ο εξοπλισμός που απαιτούν είναι ελάχιστος. Αν τα παραπάνω σας φαίνονται ενδιαφέροντα, αξίζει τον κόπο να τους ρίξετε μια ματιά. 
Δείτε τα πάντα για το Eskrima από τη ματιά του History Channel,Human weapon:
http://www.youtube.com/watch?v=__PnwRcfOoQ


Δείτε τα πάντα για το Kali από τη ματιά του BBC,Fight quest:
http://www.youtube.com/watch?v=PeSRC2TS0OA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου