Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Καρδιογράφημα & " τριπλεξ" σε όλους τους αθλητές του main event του THE BATTLE..


To νεοσύστατο fight show ΤΗΕ ΒΑΤΤLE πρωτοπορεί και κάνει το αυτονόητο, που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικό από την πολιτεία .



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ :

Με έξοδα του promotion "ΤΗΕ ΒΑΤΤLEΟΛΟΙ οι αθλητές του main event του THE BATTLE 2 που θα αγωνισθούν στα στυλ: kickboxing-muay thai-mma είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από ενδελεχή καρδιολογικό έλεγχο δύο εβδομάδες πριν αγωνισθούν.

Συγκεκριμένα, η Dr Ευαγγελία Χριστοφοράτου έχει αναλάβει να προβεί στις εξετάσεις : καρδιογράφημα & "τριπλεξ" των αθλητών. 
Παρά το κόστος των συγκεκριμένων εξετάσεων, οι επικεφαλής του promotion  αποφάσισαν ότι αποτελεί υποχρέωση τους να ελέγξουν τους αθλητές πριν αυτοί αγωνισθούν, και να αντικαταστήσουν το στηθοσκόπιο με πραγματικές καρδιολογικές εξετάσεις.
Όποιος αθλητής δεν αρμονιστεί με τις υποδείξεις του promotion και δεν εξεταστεί μέσα στα χρονικά περιθώρια που θα του δωθούν, θα τεθεί ,μονομερός, εκτός αγώνων και θα αποκλειστεί δια παντός από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ΔΕ θα δημοσιοποιηθούν , βάσει του ιατρικού απορρήτου, αλλά θα ενημερωθούν με τη σύμφωνη γνώμη των αθλητών οι προπονητές και οι γονείς τους.
Σημειώνεται ότι οι αθλητές ΔΕ θα πληρώσουν τιποτα για τις παραπάνω κοστοβόρες εξετάσεις (τα έξοδα θα καλυφθούν στο ολόκληρο από το promotion) και αυτή η διαδικασία θα ακολουθείται από εδώ και στο εξής σε κάθε διοργάνωση THE BATTLE κι ας μην το επιβάλει ο αθλητικός νόμος, όπως θα έπρεπε.
Γιατρός την ώρα των αγώνων θα είναι ο  Dr Δημήτρης Μπακιρτζής και η ομάδα του ACTIONMED.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΝΟΣΟΝΟΜΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΥΓΕΙΑ»
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ-ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» 

"Ο αθλητισμός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση. Σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα η καρδιά έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. 
Η άθληση είναι πολλαπλά ωφέλιμη για την υγεία του ανθρώπου, με θετική επίδραση στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία, στο μυοσκελετικό και το καρδιοαγγειακό σύστημα καθώς και στον ανοσολογικό μηχανισμό.

   
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει ο πρωταθλητισμός, επειδή θαυμάζοντας τους αθλητές παρακινούμαστε όλοι να αθληθούμε. Πρωταθλητισμός σημαίνει συστηματική καθημερινή άσκηση με υψηλές σωματικές επιβαρύνσεις. Οι υψηλές επιβαρύνσεις σε καθημερινή βάση, που πρέπει να υποστηριχτούν από την καρδιά και το αγγειακό σύστημα, αναγκάζουν την καρδιά να υποστεί 'προσαρμογές' προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχώς. Γι αυτό απαιτείται συστηματικός έλεγχος των αθλητών με τακτική καρδιολογική εξέταση και να διευκρινιστεί σαφώς πότε τα ευρήματα από τον έλεγχο αυτό είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής προσαρμογής της καρδιάς στην άσκηση και πότε είναι παθολογικά οπότε χρειάζεται η ενημέρωση του αθλητή από τον γιατρό για να προσαρμόσει τον ρυθμό της προπόνησης τους. Για παράδειγμα η αύξηση του πάχους του τοιχώματος του μυοκαρδίου που μπορεί να παρουσιαστεί σε κάποιους αθλητές, ειδικά αυτούς που υποβάλλονται σε συστηματική  ισομετρική άσκηση υποστρέφει με μείωση του ρυθμού της άσκησης. Υπάρχουν βέβαια αθλητές που  παρουσιάζουν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, λόγω των υψηλών επιβαρύνσεων, που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο και  στόχος των γιατρών είναι η προστασία της ζωής τους.
   

Ο αιφνίδιος θάνατος αθλητή μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι συγκλονιστικό γεγονός, επειδή αφορά στο κατεξοχήν υγιές δείγμα πληθυσμού, αλλά ευτυχώς είναι πολύ σπάνιο. Η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως προβληματίστηκε έντονα και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη με την έγκαιρη διάγνωση. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού υπάρχουν οδηγίες τόσο από την Αμερικανική όσο και από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.
 

  Άξονες της εκτίμησης σχετικά με την ικανότητα προς άθληση ενός ατόμου αποτελούν η κλινική εξέταση και η ειλικρίνεια του εξεταζομένου στις ερωτήσεις που τίθενται. Από την ιατρική πλευρά απαραίτητα πλέον θεωρούνται: η λεπτομερής λήψη του ιστορικού, η πλήρης κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το triplex καρδιάς και οποιαδήποτε άλλη εργαστηριακή εξέταση κρίνει απαραίτητη ο γιατρός.
Πόλος έλξης είναι οι πρωταθλητές και η προσπάθεια κάθε κράτους προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημαντική είναι και η συμβολή των γιατρών, οι οποίοι οφείλουν να περιορίσουν τα φαινόμενα αιφνίδιου θανάτου που δρουν αποτρεπτικά σε αυτήν την προσπάθεια, και να παρέχουν στους αθλητές και ειδικά στους πρωταθλητές μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στους αγωνιστικούς  χώρους" . 





ringstories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου