Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Το σύστημα, η διαιτησία και το Video..


Οι περισσότεροι από εμάς, πριν λίγο καιρό, έχουμε δει και έχουμε ακούσει από τα μέσα ενημέρωσης για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, ομάδες υποβιβάστηκαν και αν δεν κάνουμε λάθος κάποιοι παράγοντες προφυλακίσθηκαν. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγώνες του ποδοσφαίρου μεταδίδονται ζωντανά στο πανελλήνιο, εδώ και πολλά χρόνια και οι φίλαθλοι έχουν την δυνατότητα να κρίνουν την απόδοση των ομάδων αλλά και την συμπεριφορά των διαιτητών,ακόμη εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν τηλεοπτικές εκπομπές με ειδικούς στην διαιτησία που εξετάζουν καρέ - καρέ τις φάσεις και σχολιάζουν τις αποφάσεις της διαιτησίας.


Συμπέρασμα :  Οι φωνές της κερκίδας, οι διαμαρτυρίες των προπονητών ,το Video, η τηλεθέαση, οι αναλύσεις από ειδικούς για το σωστό ή το λάθος δεν αποτρέπουν συμπεριφορές και αποφάσεις μεροληψίας ή τουλάχιστον ως μέτρα αντίδρασης δεν είναι επαρκεί. 
  • Αυτό που πιστεύουμε διασφαλίζει την αμεροληψία είναι οι λειτουργία θεσμών και συστημάτων όπως για παράδειγμα το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων που αναγκάστηκε να εφαρμόσει πρόσφατα η WTF, προκειμένου το ταεκβοντό να παραμείνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. ( Ηλεκτρονικούς θώρακες , βίντεο κλπ.)
  • Επιπλέον θα πρέπει η επιλογή των διαιτητών  να γίνεται σε εθνικό επίπεδο με προκαθορισμένους κανόνες αξιοκρατίας, με προκαθορισμένα προσόντα  που θα θεσπιστούν και θα γνωστοποιηθούν από την Ομοσπονδία μας σε όλα τα σωματεία - προπονητές κλπ. 
  • Θεσμοθέτηση μιας ανεξάρτητης  και αυτόνομης διοίκησης των διαιτητών ταεκβοντό, χωρίς την παρέμβαση των ενώσεων, ή  των παραγόντων, που θα προέρχεται από το σώμα των διαιτητών με εκλογική διαδικασία . 
  • Λειτουργία επιτροπής αξιολόγησης και βαθμολόγησης διαιτητών, με αρμοδιότητες  στον καθορισμό  προγραμμάτων  εκπαίδευσης των διαιτητών , καθώς και  των προγραμμάτων μιας  δια βίου επιμόρφωσης.
  • Θέσπιση επιτροπής ελέγχου διαιτητών, (με ονομασία π.χ. " επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων διαιτητών ταεκβοντό") που θα ασκεί εποπτεία και θα έχει εξουσία μέχρι και της επιβολής του μέτρου του αποκλεισμού διαιτητών  από τα πρωταθλήματα.
tkdgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου